Vinteropbevaring af båd

Når vinteren nærmer sig at det mange som vælger at få båden op af vandet og finde en godt sted at opbevare den til foråret kommer.

Lige hvordan båden skal opbevares over vinteren variere meget fra den enkelte person og bådtype. Langt de fleste bliver hejst op med en kran og en enten opbevaret på land i nærheden af bådpladsen eller transporteret til nogle lukkede haller hvor båden kan stå tørt og sikkert vinteren over.
De fleste der ved lidt om både anbefaler at båden opbevares tørt og ude af vandet i vinterperioden. Vi ser nemlig ofte en del frost skader på både, hvis det bliver en hård vinter (heldigvis ikke noget vi så ofte ser i Danmark længere). Der er ikke kun frost skader som kan være problemer om vinteren, også ting som tyveri og hærværk er noget vi ser en stigning af om vinteren, da båden ikke er under samme opsyn i den periode. Stormskader er der også en del af, især i slutningen af efteråret. Vi ser også en stigning i sprængte slang og søvandsventiler over vinteren. Så som du kan se, så er der en del gode grunden til at benytte sig af vinteropbevaring af båd, frem for blot at lade den ligge i havnen vinteren over.
Har du selv båd, og gerne vil se hvor du kan få den opbevaret om vinteren, kan du hos Njord se en liste over steder som tilbyder vinteropbevaring a båd. Njordportal som er en service side til bådejere, hvor du finder alt lige fra opbevarings sted, bådtransport, reparation og service af bådmotor, sejl, kalecher og meget mere.

Transport af båd

Har du ikke mulighed for at have båden stående på grund, i den havn du normalt ligger til i, kan du overveje at få transporteret den til et af de mange steder som tilbyder vinteropbevaring af båd. Enten uden for eller i større haller. Er der en del landbrug i nærheden af havnen, er der ofte en god mulighed for at finde en landmand som gerne lejer lidt af sin lade ud, til netop opbevaring af både, campingvogne og den slags. Det er ofte en billigere end at benytte sig af de haller som målrettet vinteropbevaring af både. Ulempen er så at har du planer om at gå og pleje båden lidt i løbet af vinteren, f.eks. med en gang bundmaling eller lidt bådservice, så kan det være noget nemmere i en rigtig bådhal. Transport af både kan blive lidt dyrt, især hvis det er en større båd. For mindre både med påhængsmotor eller sejlbåde er dog ikke så slemt.

Ønsker du ikke selv at have alle problemerne med at få transporteret båden til det sted hvor den skal opbevares, er der heldigvis en del firmaer som netop tilbyder transport af båd til hvor du gerne vil have den placeret. Det koster selvfølgelig lidt mere and hvis du selv står for det, men du slipper så også for en del arbejde og planlægning.

Vinteropbevaring af sejlbåd

Er din båd forsikret?

Det er selvfølgelig vigtigt at du passer på din båd hele året. Desværre ser vi i vinterperioden en del eksempler på både der i stigende grad bliver udsat for hærværk, nedfaldsskader eller endda indbrud. Især hvis båden stadig ligger til i haven er chancerne for dette store.
Derfor er det jo netop en fordel at benytte sig af vinteropbevaring af båd, f.eks. i en af de mange opvarmede haller som findes til netop dette formål. Her er der i nogle tilfælde også forskellige typer af værktøj til rådighed som du kan bruge til at lave lidt små reparationer på båden, mens den ligger tørt på land.
Selvom din båd er forsikret, er der ikke alle selvskaber som dækker disse skader eller indbrud, hvis den ligger i en havn uden opsyn vinteren over. så tjek altid lige det med småt i kontrakten eller tag en snak med dit forsikringsselvskab og sikre dig at du er forsikret der hvor båden nu engang er opbevaret.

Bådpleje om vinteren

Når båden nu alligevel ligger på land, er der gode mulighed til at pleje den, og få taget et grundigt kig på båden. Mange af de små reparationer som ikke er til at lave mens den ligger i vandet, kan du lige så godt få gjort mens båden alligevel ikke er i brug.
Det kan f.eks. være at efterse alle slanger og ventiler, få rengjort sejlet eller give din motor et service tjek. En ny gang bundmaling inden båden igen skal i vanden er også ofte en god ting at bruge lidt tid på. Mange typer af bådreparationer og reparation af bådmotor er ofte meget nemmere når båden ikke er i vandet. Så det gælder bare om at få det gjort, mens det er nemt at komme til tingene, og for mange er dette også en grund til at få båden af vandet om vinteren. Opbevaring af båd om vinteren behøver ikke at være dyrt, men vælger du den forkerte løsning kan det hurtigt blive det.

Vinteropbevaring af båd er et emne som de fleste bådejere bør overveje. Skal den stå i havnen i vandet vinteren over, i en opvarmet hal som er dedikeret til opbevaring af både eller ude hos den lokale landmand? I langt de fleste tilfælde vil vi dog anbefale at du benytter dig af en eller anden for vinteropbevaring frem for blot at lade båden forblive i vandet.

Dette indlæg blev udgivet i Både. Bogmærk permalinket.